Jak parzyć kawę w kawiarce?

kawiarka

Opublikowano przez laroma.pl

6 września 2021

Idealna do śniadania i nieoceniona, gdy przychodzą goście – mowa o kawie, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie codzienności. Aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem kawy, wcale nie trzeba inwestować w drogie ekspresy. Niekiedy wystarczy zakup tradycyjnej kawiarki. Kawiarka, moka czy kafetiera to kilka określeń dla tego samego urządzenia, czyli dwuczłonowego czajniczka, za pomocą którego na kuchence parzy się kawę. Jak krok po kroku zaparzyć kawę w kawiarce, by wydobyć z niej wszystko, co najlepsze? W dalszej części artykułu zdradzamy kilka wskazówek, dzięki którym będziesz mógł cieszyć się napojem o wyrazistym smaku i aromacie.

Parzenie kawy w kawiarce – jak zrobić to dobrze?

Zanim zabierzesz się za parzenie kawy, zainwestuj w dobrej jakości kawiarkę. W tym przypadku nie warto oszczędzać. Jeśli nie chcesz pić kawy o metalicznym posmaku oraz chcesz uchronić swoje zdrowie przed szkodliwymi związkami uwalnianymi z czajniczka w trakcie gotowania wody, kup droższą kawiarkę od sprawdzonego producenta. Kiedy już zaopatrzysz się we właściwy sprzęt, możesz przejść do parzenia. Pamiętaj, by zawsze wybierać kawę ziarnistą, którą przed wsypaniem do czajniczka należy zmielić.  Zmielone ziarna nie mogą być jednak ani zbyt duże, ani zbyt małe. Najlepiej, by ich wielkość przypominała drobinki cukru. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że zbyt mocno przemielone ziarna nie zapchają sitka.

Kiedy zmielisz ziarna, wysp ich odpowiednią ilość do sitka kawiarki. To, ile kawy wsypiesz, zależy od wielkości czajniczka oraz Twoich preferencji. Następnie do dolnej części urządzenia, do maksymalnego oznaczonego na kawiarce poziomu wlej gorącą, przegotowaną wodę. Taki trik nie tylko przyspieszy cały proces parzenia, ale także pozwoli na wydobycie z kawy niepowtarzalnego smaku i pozbawi jej goryczki. Po skręceniu kawiarki ustaw ją na kuchence, na małej mocy palnika. Pamiętaj, by nie zamykać wieczka, gdyż to pozwoli Ci kontrolować cały proces parzenia. Charakterystyczne bulgotanie po minucie lub dwóch będzie zwiastunem przygotowanego napoju, który możesz przelać do filiżanki, ciesząc się intensywnym aromatem kawy unoszącym się w powietrzu.

Kawa zdjęcie utworzone przez freepik – pl.freepik.com

Pozostałe wpisy…

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Share This