Jak rodzaj palenia wpływa na walory kawy?
Palenie kawy wpływa na aromat ziaren oraz smak zaparzonego napoju. Poszczególne gatunki mogą być wypalane na różne sposoby. Wystarczy nieco zmienić temperaturę lub czas wypalania, by uzyskać inny efekt. Podczas tego procesu zielone ziarna kawowca zmieniają kolor, smak zapach i gęstość. Niestety, wpływa to także na skrócenie czasu ich przechowywania. Więcej na temat tego procesu przeczytasz w tekście poniżej.
Rodzaje palenia kawy
Są trzy podstawowe rodzaje palenia kawy, które dalej dzielą się na etapy pośrednie. W temperaturze 200oC przeprowadza się jasne palenie. Zielone ziarna przybierają jasnobrązową barwę i zachowują swoją naturalną, wysoką kwasowość oraz dużą ilość kofeiny. Poszczególne etapy tego procesu to: Half City roast, Light City roast, New England roast, Cinnamon roast. Jedne są przeznaczone dla ziaren o określonych właściwościach, inne w smaku i barwie bardziej przypominają herbatę niż kawę.
Średnie palenie to najczęściej wybierany sposób, który zachowuje równowagę między smakiem a zawartością kofeiny. Ziarna kawy uzyskują ciemnobrązową barwę. Proces ten przeprowadza się w temperaturze 210-220oC w czasie dłuższym niż palenie jasne. Kolejne etapy to City roast, Breakfast roast, Regular roast i American roast.
Kawa ciemno palona powstaje w temperaturze od 225 do 250oC. W barwie przypomina gorzką czekoladę. Głównym smakiem staje się goryczka powstała w tym procesie. Kwasowość praktycznie zanika. Kolejne etapy to Full city roast, Vienna roast, French roast, Italian roast, Spanish roast. Im wyższy jest stopień wypalenia, tym ziarna stają się ciemniejsze i oleiste.
Z czego wynika smak palonej kawy?
Podczas palenia kawy następuje tzw. crack, czyli pęknięcie. Jest ono spowodowane tym, że woda znajdująca się w ziarnie pod wpływem temperatury zamienia się w parę i zwiększa ciśnienie aż do pęknięcia ziaren. Na smak naparu wpływa właśnie wytworzona energia, czas wejścia w crack oraz przebieg roastu od tego momentu aż do zrzutu. Tak w skrócie przedstawia się wpływ palenia na smak i aromat naparu z kaw ziarnistych. Producenci mają swoje sposoby i technologie, które sprawiają, że jedna kawa zasmakuje ci bardziej niż inna. Powstają także rzemieślnicze palarnie, które oferują swoje unikatowe smaki. W ostatnich latach na popularności zyskały ziarna jasno wypalane. Moda ta po części zrodziła się dlatego, że powszechnie sprzedawane ciemno palone kawy dawały napoje o podobnym smaku. Najlepszym sposobem na lepsze poznanie kawy jest samodzielnie sprawdzenie, jak smakują ziarna wypalone w różnym stopniu.
0 komentarzy