Jakie mieszanki kaw uchodzą za najsmaczniejsze?

mieszanki kaw

Opublikowano przez laroma.pl

31 sierpnia 2021

Choć na świecie jest ponad 100 gatunków roślin opisanych jako coffea, najczęściej znane są tylko dwa – arabika i robusta. Dzielą się one na wiele odmian o różnych smakach i poziomach kwasowości. Arabika może mieć nuty czekoladowe, korzenne, kwiatowe oraz owocowe. Robusta ma mniejsze bogactwo smaku, lecz większą zawartość kofeiny. Pierwsza jest przeznaczona dla osób szukających aromatycznych doznań, a druga świetnie się sprawdza w formie napoju do pobudzenia. Dużą popularnością cieszą się także ich mieszanki, które na różne sposoby łączą wartościowe cechy obu rodzajów.

Mieszanki kaw z różnych krajów 

Kawy dodatkowo można podzielić na region, z którego pochodzą. Ziarna z Afryki są nieco bardziej kwasowe. Mają one nuty owoców cytrusowych i kwiatów. Amerykańskie odmiany charakteryzują się smakami orzechowo-czekoladowymi. Są to najbardziej klasyczne kawy. Mniej popularne są ziarna azjatyckie o niskiej kwasowości, które mają posmaki leśne i ziemiste. Znane firmy nie sprzedają ziaren z konkretnych krajów, ale stosują różne odmiany, które stwarzają oryginalne smaki. Połączenie arabiki i robusty pozwala nadać kawie nuty smakowe z goryczą i większą ilością kofeiny. W ten sposób powstają mieszanki, których nie da się uzyskać w procesie tworzenia kawy z jednego gatunku ziaren lub z jednego kraju. Jeśli szukasz idealnej kawy dla siebie, nie możesz zamykać się na jedną markę lub jeden rodzaj. Poniżej przedstawiamy zestawy, które są najlepsze dla początkujących kawoszy.

Najpopularniejsze rodzaje mieszanek kawowych 

Bardzo lubianą przez Europejczyków marką jest włoska Lavazza, która tworzy mieszanki z pięciu do sześciu różnych odmian kaw. Do najpopularniejszych należy Qualita Rossa, która doskonale łączy aromaty. Jest to również świetna baza dla wielu rodzajów napojów smakowych. Doskonałą kawą jest także Lavazza Qualitra ORO o niskim poziomie kofeiny. Jedną z najczęściej spożywanych kaw przez Polaków jest Segafredo Intermezzo o łagodnym, czekoladowym smaku i dużej zawartości kofeiny. Innym polskim klasykiem jest Dallmayr Prodomo o aromacie rumu i kwiatu pomarańczy. Według producenta ziarna poddawane są specjalnemu procesowi uszlachetniania, które eliminują substancje podrażniające. Z włoskiej palarni Illy pochodzą bogate mieszanki arabiki składające się z kilku do kilkunastu odmian kaw z różnych krajów.

zdjęcie utworzone przez 8photo – pl.freepik.com

Pozostałe wpisy…

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Idealna do śniadania i nieoceniona, gdy przychodzą goście - mowa o kawie, bez której wielu z nas nie wyobraża...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Share This