Ekspresy kapsułkowe stały się w ostatnich latach bardzo popularne. Ich niska cena i małe wymiary sprawiły, że bardzo często można je spotkać zarówno w prywatnych, jak i firmowych kuchniach. Jednak przed zakupem takiego urządzenia pojawiają się pytania o jakość i smak kawy w kapsułkach oraz sposoby jej przyrządzania. Spróbujmy rozwiać wątpliwości w tych kwestiach.
Jaki skład ma kawa w kapsułkach?
Jedna kapsułka zawiera zwykle od 5 do 7 gramów świeżo zmielonej kawy, którą producent zamknął hermetycznie. Smak i aromat uwalniane są dopiero w trakcie parzenia. Dzięki temu możemy mieć pewność, że otrzymamy doznania, jakich oczekujemy. Co ważne dla smakoszy, możemy kupić kapsułki z różnymi smakami i mieszankami. Ulubione espresso, cappuccino czy latte są na wyciągnięcie ręki. Różnorodność i dostępność smaków zależne są od systemu kapsułek, jakiego będziemy używać. Do najpopularniejszych należą m.in. Tchibo Cafissimo (Caffitaly), Nespresso i Nescafe Dolce Gusto.
Jak przyrządzić kawę w kapsułkach?
Ogromną zaletą ekspresów kapsułkowych jest łatwość ich obsługi. Standardowe ekspresy wymagają wykonania wielu kroków i optymalnego dobrania ilości i proporcji składników. Większość instrukcji obsługi ekspresów kapsułkowych można ograniczyć do trzech kroków: wlania wody, włożenia kapsułki i wciśnięcia przycisku. Nie musimy mielić ziaren, odmierzać odpowiedniej ilości kawy, czy dbać o właściwą temperaturę wody. Tym wszystkim w dwie-trzy minuty zajmie się za nas ekspres. Pyszną kawę możemy przyrządzić we własnej kuchni i to w kilka chwil. Dużo łatwiejsze i mniej uciążliwe jest też czyszczenie.
Ekspresy, w których przyrządzana jest kawa w kapsułkach, zajmują mniej miejsca i są też o wiele tańsze od zwykłych urządzeń tego typu. Koszt ich zakupu zwykle wynosi około kilkuset złotych. Do tego oczywiście należy doliczyć koszt uzupełniania zapasów kapsułek. Zwykle sprzedawane są w opakowaniach po 10 sztuk, ale dostępne są też większe paczki. Nie ma ryzyka, że zakupiona kawa zwietrzeje, bo kapsułki są hermetycznie zamykane.
0 komentarzy