Która kawa ziarnista jest najlepsza?

gatunki kaw

Opublikowano przez laroma.pl

21 czerwca 2021

Która kawa ziarnista jest najlepsza?

Lubisz zaczynać dzień od kubka aromatycznej kawy? A może nie wyobrażasz sobie popołudnia bez filiżanki dodającego energii napoju? Okazuje się, że pora, o której sięgasz po kawę, nie jest tak ważna, jak jej jakość i smak wpisujący się w Twoje gusta. Wybór odpowiedniego gatunku kawy nie jest jednak prosty, zwłaszcza gdy w sklepach znaleźć można wiele rodzajów kawy ziarnistej i mielonej. Zakup zależy głównie od osobistych preferencji kawosza, sposobów, w jaki parzy się czarny napój oraz budżetu, gdyż nie ma co się oszukiwać, ale zwykle wysokiej jakości kawy kosztują więcej. Powszechnie uznaje się, że więcej doznań smakowych oferuje kawa ziarnista świeżo zmielona przed zaparzeniem, dlatego w poniższym artykule zdradzimy, czym się kierować przy jej wyborze oraz który jej rodzaj jest najlepszy.

Co wpływa na jakość kawy ziarnistej?

Jeśli szukasz dobrej jakościowo kawy, która zagwarantuje niezapomniane doznania Twoim kubkom smakowych, na początku musisz się zastanowić nad jej gatunkiem, który w dużej mierze odpowiada za jej smak. Wśród najpopularniejszych gatunków kawy wymienia się arabikę i robustę (w rzeczywistości nie jest ona gatunkiem, a odmianą kawy, lecz zwykle traktuje się ją jako gatunek). Gatunki te różnią się pochodzeniem, wyglądem ziaren oraz smakiem. Ziarna arabiki uprawiane są w klimacie tropikalnym, a po zaparzeniu wyróżnia je delikatny, pozbawiony goryczy smak. Cechą, która identyfikuje ten gatunek kawy, jest kwasowość wyczuwalna po wypiciu napoju. Robusta z kolei dojrzewa w trudnych warunkach atmosferycznych. Zwykle jest zatem gorzka i ma ostry posmak. Cechuje ją także wyższa zawartość kofeiny.

Kolejną kwestią, która ma istotne znacznie przy wyborze kawy, jest dostosowanie jej gatunku do sposobu parzenia. Przykładowo w ekspresach przelewowych najlepiej sprawdzają się kawy jasno lub średnio palone, w ekspresach kolbowych ciemno lub średnio palone, z kolei w ekspresach automatycznych również ciemno palone. Niemniej ważny jest wybór produktu spośród kaw jednorodnych lub mieszanych. Zwykle te pierwsze wybierane są przez miłośników czarnej kawy, natomiast mieszanki sprawdzają się w przypadku osób, które cenią sobie oryginalny i niepowtarzalny smak napoju. Co więcej, na jakość kawy wpływa także miejsce jej zakupu. Dyskonty oferują zazwyczaj kawy średniej jakości, dlatego, jeśli zależy Ci na świeżych ziarnach, kupuj kawę w lokalnych palarniach lub zamawiaj ją przez internet.

Najlepsza kawa ziarnista – którą wybrać?

Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na pytanie, która kawa ziarnista jest najlepsza, mianowicie każdy może cenić w tym napoju coś innego. Wybór kawy to kwestia całkowicie subiektywna i zwykle, by wybrać tę, która najlepiej spełni Twoje oczekiwania, musisz spróbować co najmniej jej kilka rodzajów. Obecnie w wielu rankingach za najlepsze kawy ziarniste uznaje się: pochodzącą z Etiopii kawę Geishę, hawajską kawę Kona, jamajską kawę Blue Montain oraz ziarna kawy pochodzące z Kenii. Wśród najlepszych kaw ziarnistych spośród bardziej znanych i zwykle bardziej przystępnych cenowo produktów wymienia się natomiast kawy marki Lavazza, Dallmayr, Tchibo oraz Movenpick.

zdjęcie utworzone przez valeria_aksakova – pl.freepik.com

Pozostałe wpisy…

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Share This